Grankulla 1920-luvulla - On kuin tulisi aivan toiseen maailmaan

Grankulla perustettiin yhdyskuntana 1906 ja siitä tuli itsenäisen Suomen ensimmäinen kauppala vuoden 1920 alusta. Tuolla vuosikymmenellä kiihkeästi muuttunut maailma jätti jälkensä myös runsaan 1500:n asukkaan yhdyskuntaan. Grankullassa soi jazz, sinne tehtiin week-end -matkoja ja Kinon valkokankaalta myös lähiseutujen asukkaat näkivät uusimmat elokuvat. Mutta Grankullassa pidettiin huolta myös kaikkein pienimmistä ja heikoimmista.

20-luvusta on kulunut aikaa, mutta runsaan 10 00 asukkaan kaupungissa on vielä jäljellä uudistuksia tai toimintoja, joiden juuret ovat 1920-luvulla. Mitä nämä ovat, voit lukea kirjasta!

Suomenkielinen nimi Kauniainen vakiintui hiljalleen suomenkieliseen käyttöön 1930-luvulla. Sitä ennen Grankulla oli enimmäkseen Grankulla - myös suomeksi. Mikä muu kuin Kauniainen Grankulla voisi olla suomeksi? Kirja kertoo sen!

Tervetuloa mukaani 1920-luvulle!

134 sivua, mustavalk. ISBN 978-952-94-4926-2 FI

Kirja on loppuunmyyty. Voit tiedustella pdf-versiota tilauslomakkeella.

Grankulla på 1920-talet - Som att komma till en helt annan värld

Grunden till den första köpingen i det självständiga Finland hade lagts i början av 1900-talet. Världen som förändrades snabbt under 1920-talet, satte sin prägel också på samhället med drygt 1500 invånare. Jazzen ljöd i Grankulla, man gjorde week-endresor dit och de nyaste filmerna kunde ses på Kinos vita duk. Men de minsta och svagaste blev också omhändertagna.

Det finns fortfarande kvar viktiga reformer och förändringar, vars ursprung finns i årtiondet. Men vilka de är - det kan du läsa i boken!

Välkommen till Grankulla på 1920-talet!

134 sidor, svartvit. ISBN 978-952-4924-8 SVE

Upplagan av boken är slutsåld. Diu kan fråga om pdf-versionen om boken att använd beställningsformuläret.  

Huomioitani / Mina kommentarer

Unohdin Doran

Oi Dora, unohdin hänet. Maisterintien varrella sijaitsi - ja sijaitsee edelleen - huvila, johon kuvataiteilija Dora Wahlroos (1870-1947) muutti kahden sisaruksensa kanssa vuonna 1921. Dora oli yksi 1800-luvun lopun lahjakkaista naistaitelijoista mutta 1920-luvulle tultaessa hänen tähtensä oli jo hieman himmentynyt - nin kuin monen muunkin naistaiteilijan. Grankullassa Dora jatkoi maalaamista edelleen, etenkin muotokuvamaalarina. Hänen mielenkiintonsa suuntautui nyt myös puutarhanhoitoon ja sisustukseen. Kuva on omakuva vuodelta 1943.


Kirjan luvussa Luova luokka olisi kuulunut olla paikka myös Doralle.  Mutta ketkä ovat saaneet paikkansa tuossa luvussa?

Ensimmäinen elokuvateatterin mainosjuliste

Kirjoitustyön aikana löysin sattumalta nettiantikvariaatista tämän julisteen. Tein siitä kaupat välittömästi. Onhan se Grankullan ensimmäisen elokuvateatterin ensimmäisten näytösten mainosjuliste. Avajaisnäytöksenä näytti olleen Ritari peloton ja nuhteeton.

Kirjasta voit lukea, minä vuonna elokuvateatteri Grankulla-Bio aloitti toimintansa ja minkälaista oli elokuvatarjontaa seudun asukkaille 1920-luvulla.