Blogi

Metodistikirkko perusti lastenkodin Kauniaisiin 1912 ja julkaisi jo sen ensimmäisen toimintavuoden päätteeksi joululehden De Värnlösas Jul. Lehden kannet olivat värikkäät, sisältö uskonnollishenkisiä kertomuksia, runoja ja riimejä. Lukijoille kerrattiin myös lastenkodin kuulumisia. Myyntituotoilla tuettiin lastenkodin toimintaa.

Tämän päivän näkökulmasta ei ehkä uskoisi, mutta Grankulla oli 1920-luvulla paikkakunta, jota suositeltiin matkailukohteeksi. Se oli lähellä pääkaupunkia ja jokseenkin eksoottinen. Vetovoimaisin vierailu kohde oli Bad Grankulla. Mutta muutakin nähtävää kauppalassa oli. Esimerkiksi leijona.

Ensimmäiset puhelinlinjat vedettiin Grankullaan jo yhdyskunnan alkuvaiheissa, noin vuonna 1908. Varmaan rautatieasemalla oli puhelin heti asemarakennuksen valmistuttua. Keskusneiti yhdisti puheluita myös 1910 valmistuneen Villa Granagårdin asukkaille.

Kirjassa Grankulla 1920-luvulla on pitkä luku elokuvakulttuurista ja elokuvaohjelmistoista. Grankullaan avattiin Grankulla Bio 1925 ja kaksi vuotta myöhemmin Kino Grankulla. Selvitin niiden ohjelmiston melko perusteellisesti. Etsiessäni tietoja esitetyistä elokuvista, näin yllättäen artikkelin, joka sinkautti minut äkilliselle aikamatkalle.

Grankulla itsenäistyi Espoon maalaiskunnasta vuoden 1920 alusta. Uusi vuosikymmen oli kiihkeän kehityksen aikaa - eikä Grankulla jäänyt siinä osattomaksi. Perustettiin monia toimintoja, jotka ovat edelleen olemassa, muun muassa Työväen Akatemia, mutta paljon 20-luvun kauppalaa leimanneista toiminnoista on loppunut.


Blogit täydentävät kirjaa Grankulla 1920-luvulla. Blogginläggen kompletterar (på finska) boken Grankulla på 1920-talet.