Metropolis antoi ymmärryksen elokuvateatterielämyksestä

26.11.2021

Kirjassa Grankulla 1920-luvulla on pitkä luku elokuvakulttuurista ja elokuvaohjelmistoista. Grankullaan avattiin Grankulla Bio 1925 ja kaksi vuotta myöhemmin Kino Grankulla. Selvitin niiden ohjelmiston melko perusteellisesti. Etsiessäni tietoja esitetyistä elokuvista, näin yllättäen artikkelin, joka sinkautti minut äkilliselle aikamatkalle. 

Metropolis-elokuvan mainos.
Metropolis-elokuvan mainos.

Filmiaitta -lehdessä 7/1927 uutisoitiin nimittäin Fritz Langen saaneen valmiiksi aivan uudenlaisen futuristisen elokuvan Metropolis. Minähän tunnistin lehden kuvat! Olin kaksi vuotta sitten näihin aikoihin Berliinissä ja näin samaisen elokuvan. Ja 20-luvun tyyliin se esitettiin orkesterimusiikin säestyksellä. Elämys oli  ainutlaatuinen, ja auttoi ymmärtämään minkälaisen kokemuksen elokuvateatterissa saattoi saada 100 vuotta sitten. Elokuvat olivat silloin mykkiä - ei ääntä - mutta tunnelman luomiseksi teattereissa soitettiin elävää musiikkia. Usein säestysinstrumenttina oli piano, mutta suurissa teattereissa tai merkittävissä elokuvissa paikalla oli orkesteri, joskus kuorolla täydennettynä. 

Ihmisiä vuonna 2000.
Ihmisiä vuonna 2000.

Metropolis oli saksalaisen filmiyhtiö Ufan siihen asti suurin filmi. Metropolis vie katsojan vuoteen 2000. Filmiaitta-lehden mukaan "se on mielenkiintoinen hyppäys ja antaa moninaisia ajatuskokeita. Toiminta on kiihkeää, ihmiset merkillisiä sekä eläviä että koneellisia, ympäristö yhtä omituinen, ja kaikki on vuoden 2000 kuviteltua tyyliä." Filmiaitta päättää artikkelinsa toiveeseen "että Fritz Lang on varma asiastaan, niin ettei meidän tarvitse sadan vuoden kuluttua esittää vastalausetta".

Vastalauseita ei ollut tarve esittää, koska yritystä esittää maapallo hypermodernistisesti oli kunnioitettavasti. Kun nyt elää tuota vuoden 2000 jälkeistä aikaa, voi todeta, että kiihkeää on, muttei aivan Langin kuvittelemalla konemaisuudella. Ja jossakin kohtaa tehty maailmanlaajuinen ihmisoikeussopimus on taittanut terän kärjekkäämmiltä toimintaskenaarioilta.

Kino Grankullassa ei Metropolista nähty, mutta tarjolla oli keväällä 1927 kolme vuotta aikaisemmin valmistunut Langen Niebelungen. 


Blogi liittyy kirjaan Grankulla 1920-luvulla / Grankulla på 1920-talet

Lue lisää
Tilaa tästä