Haloo? Hallå? Kuka soittaa?

05.12.2021

Ensimmäiset puhelinlinjat vedettiin Grankullaan jo yhdyskunnan alkuvaiheissa, noin vuonna 1908. Varmaan rautatieasemalla oli puhelin heti asemarakennuksen valmistuttua.  Keskusneiti yhdisti puheluita myös 1910 valmistuneen Villa Granagårdin asukkaille.

Vuosivuodelta ilmassa pylväästä toiseen roikkuvien puhelinlankojen määrä lisääntyi ja 1920-luvulle tultaessa ne johtivat jo useisiin kymmeniin asuin- ja liikerakennuksiin. Puhelinkeskus sijaitsi osoitteessa Asematie 2. Keskus oli suurin Nylands Telefon Ab:n alueella. Vuonna 1920 sitä johti rouva Aina Paananen ja hänen puhelinnumeronsa oli 130.

Yhteys toiseen puhelimeen muodostettiin soittamalla ensin puhelinkeskukseen, jossa puhelunvälittäjä kytki puhelun käsin vastaanottajan puhelinlinjaan. Käsivälitteisissä keskuksissa käytettiin alussa nimiä, joille puhelinkoneet kuuluivat. Käyttäjämäärien lisääntyessä oli vaikea erotella samannimiset puhelinkäyttäjät toisistaan, joten oli välttämätöntä siirtyä käyttämään puhelinnumeroita.

Kuva Forssan museo.
Kuva Forssan museo.

Puhelin- ja osoiteluettelot antavat mielenkiintoisen näkymän Grankullassa 1920-luvulla asuneisiin sekä puhelinnumerolla tavoitettaviin mutta myös heihin, jotka ilmoittivat nimensä luettelossa ilman puhelinnumeroa. Tähän olen kuitenkin koonnut vain puhelimitse tavoitettavia. Numeroita on 140.

Nimet on koottu suomenkielisestä vuonna 1920 ilmestyneestä Helsingin nimikalenteri ja osoteluettelosta. Sen on julkaissut Helsingin Nimikirja Oy. Yritys julkaisi luetteloa myös ruotsiksi nimellä Adressbok och yrkeskalender för Helsingfors.  

Painikkeesta saat avattua 1920 vuoden puhelinnumerot ja niistä tavoitettavat henkilöt.

Jos oli asiaa Granagårdissa asuneelle liikemies Bertil Paqvalenille, tuli keskusta pyytää yhdistämään numeroon 51.

Puhelinnumero Grankulla Bok- och Papperhandel / Kirja- ja paperikauppaan oli 36. Samasta numerosta langan päähän sai myös kaupan omistajan Hanna Heinrichsin sekä hänen puolisonsa Axel Heinrichsin.

Kuvassa naisten välissä istuva Aarne Anttila väitteli tohtoriksi 1923. Hän on kuvassa Grankulla Samskolan tiloissa opettajakollegojen kanssa. Anttila toimi koulun opettajana 1914-1927. Tuolloin hänet tavoitti puhelinnumerosta 70! Anttilasta toimi myöhemmin Helsingin yliopiston kotimaisen kirjallisuuden professorina vuosina 1947-1952.


Blogi liittyy kirjaan Grankulla 1920-luvulla / Grankulla på 1920-talet

Lue lisää
Tilaa tästä